Стотици хора се  включиха в Голямото българско хоро в центъра

...
Стотици хора се  включиха в Голямото българско хоро в центъра
Коментари Харесай

Голямото българско хоро в Брюксел

Стотици хора се  включиха в Голямото българско хоро в центъра на белгийската столица Брюксел. Те бяха приветствани о т българския министър за европредседателството Лиляна Павлова .

" За мен е горделивост като министър за българското председателство през днешния ден като част от нашия културен календар да представим българските обичаи, българската просвета и
българския фолклор - нещо, с което можем и би трябвало да се гордеем ", съобщи министър Павлова в приветствието си към събралите се българи, представители на Балканите, на Европа и света, пристигнали в сърцето на Брюксел, с цел да се заловен ръка за ръка на Голямото българско хоро на " Гран плас " в белгийската столица. За втора поредна година събитието се провежда от българския евродепутат Ева Майдел, а традицията бе сложена преди шест години от тогавашния еврокомисар на България Кристалина Георгиева.
 Брюксел Guliver/Getty Images
" Вече 11 години като членове на Европейски Съюз способстваме за културното разнообразие на Европа . Ние сме почтени европейци, имаме какво да покажем, има, с какво да се гордеем. На този декор виждаме и усещаме присъединяване на Балканите с нас като една пълноправна и пълноценна част на Европа. Защото културата, традициите са това, което ни е свързвало в годините. Вярвам, че това ще способства Европа да бъде единна, да бъде по-силна за нашите деца, за това, което желаеме да изградим за тях ", сподели още министър Павлова на " Гран плас ".

Голямото българско хоро тази година е и част от програмата на фестивала " Балкан Трафик ", който се организира в Брюксел сега и е най-значимият конгрес за балканска музика в Западна Европа. Специална задача на форума е също да разпространява Пловдив като бъдеща европейска столица на културата през 2019 година. А малко по-късно денем се чака статуята на Манекен Пис символно да бъде облечена в българска носия.
 Брюксел Guliver/Getty Images
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР